Detta med att hitta rätt belysning och rätt lampor för hemmet, det är inte alltid det lättaste att göra. Det kan då vara skönt med lite tips och råd kring detta och det är vad du ska få i denna artikel. Ett första tips vi gärna delar, det är att köpa dina lampor på https://www.lamp24.se/. Där kan du hitta en mängd snygga designer lampor!

Att ha rätt belysning i rätt rum det kan göra en stor skillnad. Det oavsett hur du gör med inredningen för övrigt. Nu finns det ju inte en universallösning som passa alla hem, men tipsen vi ger, kan göra det lättare att välja rätt. 

Viktigt med bra variation

Något som är viktigt att tänka på när det gäller belysning, det är att ha variation. Det av ljuskällornas placering, storlek och styrka. Det så att du kan få ett behagligt ljus i rummet. Mindre rum brukar ha behov av 5–7 olika ljuskällor och större rum så många som upp till 10 ljuskällor. 

När man talar om belysning idag, så brukar man även nämna detta med att det finns olika belysningstyper. De typer man främst talar om, det är funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. Det finns även punktbelysning. 

När det gäller funktionsbelysning, så är det en form av lampa som gör att du kan se vad du gör vid skrivbordet eller på köksbänken. Stämningsbelysning är för att skapa en mysig stämning i ett rum, som att ha en bordslampa eller en fönsterlampa. 

Allmänbelysningen är oftast det ljus som täcker hela rummet och är som en bas i belysningen. Ofta är det en taklampa som är bra att kunna tända upp för att se då du ska städa eller göra annat. 

Punktbelysning är just för att belysa en eller flera punkter, som en fin tavla till exempel. 

Temperatur och styrka på lamporna

Något inte alla tänker på är att olika lampor kommer med olika temperatur och olika styrka på ljuset. Det man talar om är kallt sken och varmt sken. Det kan passa bra med olika temperaturer beroende på vad lampan är tänkt att göra. Sedan är det även viktigt att tänka på detta med hur starkt en lampa lyser. För dig som vill kunna variera, så är det smart att sätta in en dimmer. 

Välja rätt lampa till rätt rum

Det är ju så att alla sorters rum så väl som olika typer av hem, de har ju helt olika förutsättningar och möjligheter. För en del rum kan det passa bra att få till det där luftiga intrycket, då med uplights, medan det för andra passar bättre att ha diskretare ljus. Då det finns allt från taklampor, vägglampor, uplights, downlights, spotlights, bordslampor, golvlampor och så vidare, så testa olika kombinationer. Våga experimentera och flytta runt dina lampor. 

För att hitta bra lampor och snygga designer lampor, så kan du kolla in lamp24, som har ett mycket brett utbud av lampor. Det gör att du kan hitta rätt lampa för alla dina rum.