Inlägget gjort

Spansk tapenade av svarta oliver, en förbluffande medelhavsmat smaksensation!

Spansk tapenade av svarta oliver, en förbluffande medelhavsmat smaksensation!
Spansk tapenade är ett av de mest kända recepten av medelhavsmat och är perfekt för att servera till en lyxig frukost, cocktailparty eller snabb lunch


¡Hola! Igår ville jag laga flera enkla tapas som middagsmat eftersom jag hade inte så mycket tid för att laga mat. I skafferiet hittade jag en burk med svarta oliver då mindes jag detta enkelt spanskt recept med oliver. 😉

Detta recept har olika namnen och olika ingredienser på somliga ställen i Spanien, t.ex: Olivada eller Puré de aceitunas (olivröra eller olivpuré) i Andalucía, Paté de olivas eller Paté de aceitunas (olivpastej) i Extremadura och Aragón, Tàperas i Cataluña, och Tapenade i nordöstra Spanien.

Därtill är denna spansk tapenade ett av de mest kända recepten av medelhavsmat i länder som är Grekland, Frankrike, Italien och Malta också.

Oliver är ju som ni vet gott både till öl 🍺 och vin 🍷,  och så är det också med olivada, eftersom rätten till största delen består av oliver.  Även om kan man för övrigt också serveras denna tapa som förrätt vid en lyxig frukost, cocktailparty eller lunch.

 

Spansk tapenade med bröd eller ostTid: 5 minuter

Recept typ: tapa

Ingredienser:

– 200 g svarta picual oliver (ta bort oliverkärna)
– ½ tsk färsk rosmarin
– ½ tsk timjan
– 1 tsk oregano
– 1 nypa salt
– 20 ml picual extra jungfruolja

 

I denna spansk tapenade är det en kombination av svarta oliver och örter som tillsammans bildar en förbluffande medelhavsmat smaksensation!

 

Gör så här:

– Ta bort oliverkärna (det brukar ta några minuter).

– Lägga och blanda oliver, rosmarin, timjan, oregano, olivolja och salt i behållaren.

3 – Du är redo att servera den olivpastejen på en tallrik eller du kan antingen sprida den på vissa bröd.  ¡Que aproveche!

 

 

Olivada, eller spansk olivröra tillagar du enkelt på bara 5 minuter och du serverar sedan röran lika snabbt på små rostade brödbitar med mixade tomater, skinka och ost.

 

 

Tips:

– Detta recept är vegetarisk och vegan.

– Du kan dock servera den på ett glutenfritt bröd eller på ett fröknäckebröd för att få till en tapa som är glutenfri.

– Vill du ha ost på din tapas kan du välja en laktosfri ost.

– Den olivröra är god till ostbrickan och kan då ställas fram i en liten skål så att gästerna själva kan bre små kex med olivröra, därtill passar det mycket bra tillsammans med pizza eller sallad också.

– Det viktigaste är att köpa bra kvalitet oliver som har bättre smak och arom.

– Du kan kombinera den tapenaden och en tomatröra för att laga en lyxig tapa.

 

 

 

Det finns många recept om tapenade på Internet men jag brukar göra detta spanskt recept som kommer från Almería (söder / ost om Andalusien), när har jag inte så mycket tid för att laga mat även den olivröran är perfekt för att servera som en tapa tillsammans med rostade brödbitar, skinka, hårdost och pan tumaca.

Vad tycker du om det enkelt spanskt olivörasreceptet som smakar toppen? Visste du att det finns flera restauranger som har den tapenaden som en dyr delikatess i menyn? Hoppas att du gillar det. 🙂

Ha en god middag!

PabloD

 

 

25 reaktioner på ”Spansk tapenade av svarta oliver, en förbluffande medelhavsmat smaksensation!

  1. Vad kul med lite recept! Ett enkelt, men väldigt så bra recept också 🙂

    1. Hej Viktor!

      Och du behöver inte så mycket tid för att laga det 😜.

      Ha en solig dag!

      PabloD

  2. Tack för tipset 🙂

    1. Och tack för ditt besök Elisabeth!

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  3. Lät väldigt intressant de där! 🙂

    1. Jag rekommenderar dig att servera denna tapenade som en tapa tillsammans med rostade brödbitar, skinka, hårdost eller pan tumaca 😜.

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  4. Hej!

    Jag älskar tapenade och åt det ganska ofta för några år sen. Men jag har aldrig gjort någon själv, så det var jättebra att få ett recept! Det ser ju superenkelt ut att göra!! 😀

    Ha en härlig dag!
    Lillan

    1. Hej Lillan!

      Jag brukar laga den spansk tapenaden för att äta tapas eller som ingrediens för att laga sallad eller pizza och hemma älskar det. 🤩 Visste du att det finns flera restauranger som har den tapenaden som en dyr delikatess i menyn?

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  5. Alltså din mat ser ju helt otroligt god ut! Tack för receptet och önskar dig en fin Måndag ☺️

    1. Tack så mycket Jennie. Hoppas att du har en trevlig och solig dag! 🌞

      PabloD

  6. Tack för receptet!

    1. Tack för ditt besök Nilla! Hoppas att du gillar det receptet.

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  7. Men Åhh vad gott det låter 😍

    1. Och den spansk tapenaden är ett av de mest kända recepten av medelhavsmat. Tack för ditt besök Paulina.

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  8. Låter som ett gott recept för olivälskare! Får göra det till mamma 🙂

    1. Hej Veronica!

      Den spansk tapenade tillagar du enkelt på bara 5 minuter och du serverar sedan röran lika snabbt på små rostade brödbitar med mixade tomater, skinka eller ost.😍 Testa det!

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  9. Inte så förtjust i oliver riktigt så detta var inte riktigt min smak men kul o läsarecept

    1. Hej Sofia!

      Den spansk tapenaden tillagar du enkelt på bara 5 minuter och du serverar sedan röran lika snabbt på små rostade brödbitar och testa den.

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  10. Tapenade är så himla gott! Tack för recept 👌🏻

    1. Hej Malin!

      Tack för ditt besök. Jag brukar göra den spansk tapenade som ingrediensens för att laga en sallad eller pizza. 😃

      Ha en solig dag! 🌞

      PabloD

  11. […] alkoholfria sangria variant till barn eller alla vuxna som vill inte dricka alkohol eller en tapenade av svarta oliver som är ett av de mest kända recepten av […]

  12. […] brukar ofta tillaga den enkel rätten och spansk tapenade, även hemma i Sverige och avnjuta den under långa, härliga helgfrukostar – inte sällan toppad […]

  13. […] var jätte generösa och -läckra. Det var tapenade (som smakade på samma sätt om mitt recept om spansk tapenade), oliver, korvar, vin, alla produkter kom från […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *